SteriComp FAQ

Common questions and answers.

Frequently Asked Questions

CLICK + TO OPEN EACH ANSWER
I am a licensed practitioner, am I allowed to compound sterile medicines?

Answer: In USA federal law allows physicians to compound their own medicines for their patients. The relevant law is Section 503A of the Food, Drug and Cosmetics Act. 

What sizes of vials can be filled with SteriComp?

Answer: SteriComp can fill any size of vial from 10ml to 100ml. The most common 5ml vials are the same diameter as 10ml vials, so they will fit in the SteriComp 10ml vial holder.

What sizes of syringes can be used with SteriComp?

Answer: SteriComp will accomodate standard-sized 50/60ml syringes. For 10ml syringes, the 10ml syringe adapter is required. For 20ml and 30ml syringes, the 20/30ml syringe adapter is required. 

The Syringe Pusher on my SteriComp machine seems to be a little loose, is this a problem?

Answer: It is normal for one bolt on the Syringe Pusher to be slightly loose. The other bolt should be tight. If your machine is different, please contact us for assistance at support@neosmedical.com

How long does a CO2 cylinder last?

Answer: A standard 25 gram CO2 cylinder will last for around 40 up/down cycles when the pressure is set to 40 psi.  Using lower pressures will make the CO2 cylinder last longer. Using higher pressures will use up the CO2 faster.

Can SteriComp be disinfected for use in a hood or BSC?

Answer: Yes it can be sprayed with 70% isopropyl alcohol or other germicidal chemicals as long as they are not corrosive to aluminum and stainless steel.

Can I sterilize viscous liquids like vitamin C 500mg/ml?

Answer: Yes SteriComp excels are sterilzing viscous liquids. Filters with higher pressure ratings (over 60psi) or warming the liquid will help the process go even faster. 

Can I sterilize oils?

Answer: Yes SteriComp excels are sterilzing oils-based formulations. Filters with higher pressure ratings (over 60psi) or warming the oil will help the process go even faster. 

The user is responsible for understanding and following industry standard practices and applicable laws for sterile medication compounding, such as USP 797 guidelines. The user must be trained in the operation and safe use of SteriComp according to the product manual. The user must follow published guidelines relating to work safety and accident prevention, and ensure professional diligence at all times. SteriComp is not an FDA-classified medical device and must never be used to infuse anything into a patient. For human-use medication sterilization, SteriComp must be used with sterile disposables that are approved by the FDA or other relevant health regulatory agency.

Pin It on Pinterest